In 1923 hadden, op initiatief van Zoetermeer en Zegwaart, tien gemeenten (Zoetermeer, Zegwaart, Benthuizen, Bleiswijk, Moerkapelle, Zevenhuizen, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Nootdorp) het plan ontwikkeld
om een waterleiding aan te leggen vanaf de Wassenaarse duinen naar Zoetermeer.
Later sloten ook de gemeenten Stompwijk en De Veur zich nog aan. Men koos voor Wassenaar, omdat onder de duinen water van goede kwaliteit was gevonden. De begroting voor het aanleggen van de drinkwaterleiding was 1,8 mln gulden.
De opdracht tot de bouw werd gegeven door de Stichting Drinkwaterleiding 'De Tien Gemeenten
Op 21 november 1928 kwamen burgemeesters en andere notabelen van de gemeenten bijeen in het café De Jonge Prins, aan de Dorpsstraat in Zoetermeer. Die dag werd de drinkwaterleiding in gebruik genomen.
Begin jaren negentig werd de watertoren buiten gebruik gesteld en is sindsdien in het bezit van de gemeente Zoetermeer.
Het gebouw stond leeg en moest nodig worden gerestaureerd.
Pogingen om de watertoren een nieuwe bestemming te geven zijn mislukt, doordat plannen van ondernemers hiervoor door verschillende oorzaken niet levensvatbaar bleken te zijn.
Uiteindelijk diende de Zoetermeerse ondernemer H.W. van Dorp eind 2011 een bouwplan in dat wel voldoende kansen en mogelijkheden biedt. Hij wil de watertoren ingrijpend restaureren en er een kantoor in vestigen.
Hiervoor moeten boven in de toren vloeren worden gemaakt. In de toekomst kan het kantoor worden veranderd in een woonruimte. De watertoren krijgt extra ramen om meer daglicht toe te laten.
Deze ramen wijzigen het uiterlijk van de toren nauwelijks. De huidige koepel wordt vervangen door een glazen koepel.
Tijdens een informatiebijeenkomst waren de bezoekers over het algemeen positief over het plan. Na de nodige gesprekken tussen het college en de hr. van Dorp is in april 2012 een intentieovereenkomst overeengekomen.
op woensdag 14 mei 2014 is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met de verkoop van de watertoren. Wethouder Haring en de heer Van Dorp hebben de verkoopovereenkomst ondertekenend.
28 oktober 2012 - De gevel wordt gecontroleerd en gerestaureerd omdat er stukjes beton zouden kunnen afbrokkelen
10 september 2013 - De deur gaat,na vele jaren gesloten te zijn, weer open. In de voorbije jaren is de toren het domein geweest van duiven en ander gevogelte. De bodem was hierdoor bezaaid met uitwerpselen. Dat moest eerst opgeruimd worden, voor de open monumentendag op 14 september. Voor het eerst na lange tijd konden bezoekers weer een kijkje nemen in de toren en na 140 treden ook het uitzicht over Rokkeveen.
2014-05-14 - De officiële sleuteloverdracht tussen wethouder H. Haring en Hr. H.W van Dorp in het voormalig stadhuis.
2014-09-03 - De tweede bezichtiging tijdens de open monumentendag.
2015-09-09 - De derde open monumentendag.
De week voorafgaande is de toren door een gespecialiseerd bedrijf van binnen met hogedruk gereinigd.
2015-10-05 - Een gedenkbijeenkomst van de Kerkgemeenschap de Wijngaard.
2016-09-10 - Dit was de laatste mogelijkheid om de watertoren tijdens de open monumentendag te bezoeken.
2019-11-25 - van 25/11 tot 10/12 2019 is de watertoren in Zoetermeer oranje verlicht in het kader van geweld tegen vrouwen. Het project wordt gefaciliteerd door van Dorp istallaties..
2022-09-10 - Dit was waarschijnlijk de laatste mogelijkheid om de watertoren tijdens de open monumentendag te bezoeken.
2023-09-09 - Nee dus! ... Ook in 2023 is de watertoren weer te betreden. Daarnaast ie er een informatiebord onthuld door wethouder W. Merkens.
Momenteel wordt door van H.W. van Dorp in samenwerking met architectenbureau
Meijer & van Eerden de renovatie plannen verder uitgewerkt.
Een metamorfose van Water naar Bed & Breakfast.
2023-11-09 - Bij de watertoren is een mooie aankondiging geplaatst met info over het uiteindelijke resultaat van de verbouwing .
2024-02-03 - Het informatie centrum naast de watertoren wordt voorzien van de diverse nutsvoorzieneningen..